OHJEITA TIISTAIKERHON RATAMESTAREILLE
päivitetty 24.4.2013

Lyhennelmä

1. Ratamestari suunnittelee radat.
2. Ratamestari merkkaa lapuilla rastit.
3. Ratamestari antaa antaa paperilla radat Karttahenkilölle.
4. Karttahenkilö piirtää radat ja hommaa tulostekartat rasteineen ja määritteineen.
5. Karttahenkilö antaa karttojen toimittajalle ratamestarin osoitteen, johon kartat menee ja lasku seuralle.
6. Ratamestari vie rastit ja kapulat oikeisiin paikkoihin.
7. Karttahenkilö mailaa EResult-tiedoston Tulospalvelulle, joka lataa siitä radat valmiiksi koneelleen.
8 Kilpailija lätkäisee kortin 250-kapulaan.
9. Tulospalvelu tarkistaa, kun kone kysyy, nimen, radan ja klikkaa "tallenna" silloin tällöin, jolloin mitään vahinkoa ei pääse tapahtumaan.
10. Kilpailija voi itse tarkistaa MTR-liuskasta, että tuli käytyä kaikki oikein.
11. Tulospalvelu lähettää tiedoston tiedottajille, jotka tekee niistä tulokset nettiin ja reittihärveliin (osoitteet lopussa). Ratamestari hoitaa tulokset lehteen.
12. Ratamestari kerää rastit ja toimittaa kamat kuivina ja inventoituna seuraavalle ratamestarille.

Ratojen suunnittelu

Maastoista on aina valittava parhaimmat osat eli ei reittejä uusiin aukkoihin tai sellaisille alueille missä kartta on kovasti vanhentunut. Rastiliput ja leimasimet selkeästi näkyviin rastikohteisiin.
Ylimääräiset kartat on ratamestarin palautettava kilpailun jälkeen seuran varastoon.

Radat:
1-2 km helppo rata (oravapolkulaiset ja aloittelijat, ohjeita saa suunnistuskoulun vetäjiltä)
2-3 km lyhyt rata
3-4 km keskipitkä rata
5-6 km pitkä rata

Kilpailukeskus pyrittävä sijoittamaan alueelle, jossa on riittävästi pysäköintitilaa eikä muuta liikennettä haitata.
Rastit tulisi sijoittaa alueille, joissa kartta ja maasto mahdollisimman hyvin vastaavat toisiaan.
Keskikesän Tiistaikerhot (heinäkuu) pyrittävä järjestämään hyvillä maastoalueilla, pohja hyväkulkuista "juostavaa", tällöin ratapituudet mielummin lyhyempien vaihtoehtojen mukaan.
Emit-leimasimet metsässä mahdollisimman lyhyen aikaa (viedään mieluiten harjoitusta edeltävänä päivänä ja haetaan pois viimeistään harjoituksen jälkeisenä päivänä).
Ratojen suunnittelussa pitää varoa taimikoita, peltoja ja pihoja.

Tulospalvelu täsmällisemmäksi.

Tulospalvelulaitteet kytketään tietokoneeseen. Tietokone käynnistetään ja kirjaudutaan Tiistaikerhoon. Laitteiden kytkentä on oltava työpöydän kuvan mukaisesti. Ellei ole, on tietokone käynnistettävä uudelleen. Tiistaikerhossa avataan E-ResultLite -ohjelma ja avataan tiedosto, jossa on oikea päivämäärä. Ratatiedot ovat siellä valmiina. Jos E- ResultLite ohjelmassa on vaikeuksia voi kysyä tukihenkilöltä tai katsoa ohjelman kohdasta "Ohje -Avustus".
Suunnistamaan lähtijöiden henkilötiedot ja valittu rata otetaan ylös asettamalla kuntoilijan Emit-kortti 250-lukijaan, jonka jälkeen lähtevän suunnistajan tiedot kirjataan E-ResultLite ohjelmaan. Ilman emit korttia suunnistaville kerrotaan, että aikaa ei saada eikä henkilön lähtöä ole aina automaattisesti kirjattuna järjestäjien tietokoneelle. Emit kannattaa vuokrata.
Tulokset luetaan nykyisin E-ResultLite-ohjelmalla 250-lukijasta kilpailupaikalla. Tulokset ja suoritukset otetaan maalissa seuran tietokoneelle.
Osa laitteista on ladattava kunnolla. Tietokoneeseen saa virtaa tarvittaessa auton akusta. Tällöin kannattaa tarkistaa, ettei auton valot ole palamassa missään tilassa. Myös tuuletus kuluttaa virtaa. Näillä varmistuksilla kohtuukuntoinen akku riittää illan ajan.
Tuloksiin pitää korjata heti oikea henkilö, vaikka tietokone osoittaisi Emit:in olleen aikaisemmin jonkun muun käytössä. Ruutuun pannaan yksi nimi ja ensin sukunimi ja sitten hyväksyntä.
Tulokset on aina välillä tallennettava.
Uusien suunnistajien ja Emit-lainaajien nimet ja Emit-numero kannatta kirjata paperille siltä varalata, jos tietokone sammuu ennen tallennuksia. Kaikkia ei kannata paperille kirjata. Tämä tehdään siksi, koska MTR-4 laiteesta saa tulokset myös imaistua hätätapauksessa.
Kaikkien pitää leimata Emit-korttinsa 250-lukijaan, vaikka olisikin keskeytys. Nimi ei näy tuloksissa, mutta osanottajien lukumäärät täsmäävät ja henkilö poistuu metsässä olevien listasta. Pahimmassa tapauksessa voi tulla tarpeetonta etsintää järjestäjille ja viranomaisille
Kannatta leimata myös MTR-4-laitteeseen, jolloin kuntoilija saa itselleen tarkistuslistan omasta suorituksestaan.
Emitit kannattaa hankkia jokaisen, sillä kalliiksi tulee vuokraaminenkin. Nimi säilyy iltarastien järjestäjillä vuodesta toiseen Emit-numeron mukana.
Vaikka henkilö haluaisi juosta ilman aikaa on nimi otettava listalle.
Henkilöltä voidaan hänen suostumuksellaan kysyä syntymävuosi ja lajin markkinoinnin kohdentamiseksi.
Laittakaa maali ja lähtö kauaksi toisistaan selviin karttapisteisiin, jotta ei maaliintulija hukkaa Emit-tietojaan.

Tapahtuman purku.

Rastikapulat, rastiliput ja opasteet korjataan talteen ja tarkistetaan lukumäärät. Materiiali kuivataan ja toimitetaan seuraavalle ratamestarille.
Lainaemitkortit lasketaan ja palautetaan peltirasiassa Minna Jyväsjärvi-Kivirannalle.
Kassa lasketaan ja siitä ratamestari jättää erittelyn itselleen säilytettäväksi. Käteisrahat talletetaan ratamestarin toimesta seuran pankkitilille ja ottaa siitä kuitin, maksusitoumukset ja liikuntasetelit luovutetaan seuran rahastonhoitajalle joka laskuttaa ne nipussa.
Tulokset luetaan seuran tietokoneelta ja toimitetaan eri muodoissa mediaan kuntosuunnistusvastaavan kautta.

Tiedottajat

EResultin .dat tiedosto toimitetaan alla oleviin osoitteisiin, (kaikkiin)
harri.ovaska@gmail.comSporttisaitti
ylinen.juho@gmail.com ”Reittihärveli”